Yaz Mevsimi İçin 6 Bebek Bakımı Tüyosu
Yaz sıcaklarında bebeğinize ne şekilde bakmanız gerektiğini biliyor musunuz? Onun narin ve hassas cildini korumak, sezonu sağlıklı bir şekilde geçirmesini sağlamak için bazı şeylere dikkat etmeniz gerekiyor. Yaz mevsiminde bebek bakımı yapmanın önemli kuralları hakkında yazımızın bu konuda işinize yarayacağına inanıyoruz.
1. Yaz İshaline Dikkat!
Bebeğiniz anne sütüyle mi besleniyor? Bu onu ishale karşı anne sütü almayan bebeklere karşı daha güçlü kılar ama hiçbir zaman ishal olmayacağını garanti etmez. Bu konuda dikkat etmeniz gereken başlıca noktalar hijyen kurallarına titizlikle uymak ve ellerinizi sık sık yıkamaktır. Sebze ve meyveleri çok iyi yıkadığınızdan emin olun.
2. Güneşsiz Olmaz, Ama Zamanı Önemli
Bebekleri güneş ışınlarından tamamen mahrum etmek söz konusu değildir, böyle yapmak vücutlarının yeterince D vitamini üretememesine yol açar. Vücudu güneşin zararlı etkilerinden koruyan kozmetik ürünlerin çok fazla kullanılması da D vitamini eksikliğine sebep olabilir. Bu konuda esas mesele bebeğin güneşe doğru saatlerde; yani sabah 10’dan önce ve akşamları da 16’dan sonra çıkarılmasıdır. Bu sırada bebeğe şapka takmak ve doğru bir şekilde giydirmek gerekir. “Bebeğimi yaz aylarında nasıl giydirmeliyim?” sorusunun cevabını bir sonraki maddede görebilirsiniz.
3. Yazın Bebeğimi Nasıl Giydirmeliyim?
Bebeklerin yetişkinlerden daha fazla üşüdükleri için daha fazla giydirilmeleri gerektiğini düşünenlerden misiniz? Yenidoğan dönemi olarak anılan ilk birkaç ay dışında bu doğru değildir. Kat kat giydirmek bir bebeği hastalıklardan korumayacağı gibi, huzursuz olmasına da yol açabilir. Vücut ısısını arttıracak sentetik kıyafetler de bebeğe zarar verir. Ortamın ısısı yükseldiği zaman ter bezleri daha fazla çalıştıkları için tıkanırlar, bu da deride isilik oluşmasına yol açabilir. Yaz aylarında, özellikle 1 yaş altı bebeklere tek katlı, pamuklu, hava alan ,ince kıyafetler giydirmek gerekir.
4. Bezini Değiştirdikten Sonra Altını Hemen Kapatmayın
Bebek bezi pişiği sorunu yaz aylarında daha çok yaşanır. Bunu önlemek için yapmanız gereken şeylerden biri bezi sıklıkla değiştirmek, biri de bez değişimi sırasında bebeğin poposunu ılık suyla yıkadıktan sonra bir süre açık bırakmaktır.
5. Bebeğe Her Gün Banyo Yaptırılabilir, Ama…
Ilık su kullanarak yapılan günlük banyolar yaz sezonunda bebekleri çok rahatlatır. Fakat her gün sabun ve şampuan kullanmak doğru olmaz, çünkü bu cildin koruyucu bariyerinin zarar görmesinden kaynaklanan mantar vb. deri hastalıklarına sebep olabilir. Bebeğinize her gün banyo yaptırıyorsanız haftada 2 kere bebekler için üretilmiş bir şampuan kullanmanız yeterlidir. Nemlendirici olarak da ter bezi kanallarını kapatarak isilik oluşumuna yol açabilen yağlı kremler yerine hafif bir losyonu tercih etmelisiniz. Nemlendiriciyi çok bol kullanmamaya, hafif bir tabaka halinde sürmeye de dikkat edin.
6. Bebek Odasına Toksik Etkileri Olan Sineksavar Spreyler Sıkmayın
Doğal içerikli oldukları öne sürülen bilezik ve losyonları araştırabilirsiniz, fakat bunlardan da çok emin olmayın. En iyisi bebek karyolasının bir cibinlikle çevrelenmesidir. Sinek ısırıkları için bebeklere özel bitkisel solüsyonlar veya kaşıntıyı azaltan kremler kullanma yoluna gidebilirsiniz. Bu tip ürünleri bebeğin ellerine ve yüzüne sürmemeniz tavsiye edilir. Doktorunuzdan uygun bir ürün önermesini isterseniz içiniz daha rahat olabilir.