Çocuğum Kızamık Oldu, Ne Yapmalıyım?
Ebeveynlerin “Çocuğum kızamık oldu” diye yakınmaya başladığı dönemler çoğu zaman ilkbahar veya kış aylarıdır. Başlangıçta basit bir üst solunum yolu enfeksiyonu gibi görünen, daha sonra kendini yüz ve ense bölgelerinden başlayıp bütün vücuda yayılan kırmızı döküntüler halinde gösteren bu hastalık 3 yaşın altındaki, sağlıklı beslenemeyen bebekler için özellikle tehlikeli olabilir. Genellikle 1 hafta sürer. En çok rastlanan yan etkileri orta kulak iltihabı ve zatürreedir.
Çocuğunuzun vücudunda döküntüler görüp bunların kızamık belirtileri olduğunu düşünüyorsanız yapmanız gereken şey onu paniğe kapılmadan, sakin bir şekilde doktora götürmektir. Normal şatlar altında kızamık geçirmek acil müdahale gerektiren bir durum değildir. Kızamık tedavisi için kullanılan özel bir ilaç yoktur. Ancak, doktor komplikasyon riski görüp de bunu önlemek için antibiyotik veya başka bir ilaç verirse onu kullanabilirsiniz. Bunun dışında çocuğun dinlenmesini sağlamak, üşütmemesine ve hastalığını bulaştırmamasına dikkat etmek gerekir.
Virüs kaynaklı bir hastalık olan kızamık daha çok kış mevsiminin sonu ve ilkbaharın başlarında görülür. Virüsün solunum yoluyla vücuda girmesinden 10 gün sonra kızamık belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler çoğu zaman ilk günlerde gözlerde kızarıklık ve sulanma, burunda akıntı ve bazen de ishal olarak gözlenir. Küçük beyaz lekeler şeklindeki ilk döküntüler genellikle önce ağızda ortaya çıkar, Sonra alın ve kulak arkasında kırmızı renkli kabarık döküntüler belirir. Daha sonra vücudun tamamına yayılan bu döküntüler sonraki 2 gün içinde kaybolmaya yüz tutar. Hastalık genellikle yaygın olarak kızamık aşısı yapılmayan ülkelerde görülür. Bu aşı ilk dozu bebek 12, en fazla 15 aylık iken, ikincisi ise okula başlamadan önce, 4 – 6 yaşlarında olmak üzere 2 doz olarak yaptırılmalıdır. Anneden bebeğe geçen koruyucu antikorlar 6 – 9 aya kadar bebeğin bu hastalığa yakalanmasını önler. 6 aylıktan küçük bebeklere aşı yaptırılması tavsiye edilmez, çünkü bu annenin aracılığıyla gelen kızamık antikorlarını etkisizleştirir.
Bulaşıcı çocuk hastalıkları kategorisine giren kızamık aslında çocukluk çağında bu hastalığı geçirmemiş yetişkinlerde de görülebilir. Yetişkinler hastalığı çocuklara göre daha ağır geçirirler. Hastalığın bulaşıcı olduğu süreç döküntüler başlamadan önceki 4 gün ile başladıktan sonraki 4 gün arasındaki zamandır. Temas, hapşırma ve aksırma yoluyla bulaşır. Kızamıklı bir çocuğun bulunduğu bir odaya 1 saat içinde giren herkes hastalığa yakalanabilir. Hastalığı bir kez geçiren kişi ömür boyu bağışıklık kazanır, bir daha hiçbir şekilde kızamık virüsünden etkilenmez.
Çocuğumun Kızamık Olup Olmadığını Anlayabilir Miyim?
Bir çocuğun kızamık olduğunu ancak bir uzman hekim anlayabilir. Hatta hastalığın aşıya rağmen geçirilmesi nadir görüldüğü için bazen doktor bile tereddüt edebilir. Bunu kendiniz anlayamazsınız, kendini döküntüyle gösteren başka basit hastalıklarla karıştırabilirsiniz.
Çocuğumun Kızamık Olmasını Nasıl Önleyebilirim?
Bunun tek yolu 2 doz aşı yaptırmaktır. Kızamık için riskli gruplar henüz aşısı yapılmamış ve üstlerinde anneden gelen korumanın etkisinin azaldığı bebekler, 2 doz kızamık aşısı yaptırmamış olan kişiler, bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler ve okul öncesi çağındaki çocuklardır.