Çocuğum Ödev Yapmayı Sevmiyor, Ne Yapabilirim?
Derslerine karşı ilgisiz olan, ödev yapmayı sevmeyen çocuklar anne babalar için her zaman sıkıntı oluşturur. Bilinçli ebeveynler bu durum değişmezse çocuklarının okul hayatının, akademik kariyerinin ve iş hayatının olumsuz etkileneceğini bilir ve endişe duyarlar. Çünkü ödev yapmak bir sorumluluktur ve üstüne düşen sorumluluğu almayan bir çocuğun bu tutumu ilerleyen yıllarda hayatına her yönden yansıyabilir. Öte yandan baskıcı bir tutum bu konuda işe yaramaz; sabırlı, anlayışlı ve bilinçli davranmak gerekir.“Çocuğum ödev yapmayı sevmiyor” diyen anne babalardansanız aşağıdaki çözüm önerilerini gözden geçirmenizi tavsiye ederiz.
*Kendinizi çocuğunuzun yerine koyun. Sizin evde veya işte yorulduğunuz gibi o da okulda yoruluyor, bazen can sıkıcı olaylar yaşıyor, sizi özlüyor. Ve eve gelince hemen ders çalışmak değil biraz eğlenmek, yuvasında olmanın tadını çıkarmak istiyor. Ona bu imkanı verin. Eve geldiği gibi ödev yapmaya çalışmasını istemeyin, bırakın önce biraz dinlensin. Çocuğunuzu sevgiyle karşılayın ve rahatlamasına izin verin.
*Çocuğun ders çalışacağı ortamın ışıklandırmasına, sıcaklığına, sessiz olmasına dikkat edin. Mekanda çocuğun dikkatini dağıtacak gereksiz, çok sayıda eşya da olmasa iyi olur.
*Evin içindeki ortamın gergin olması veya dışarıda strese maruz kalması çocuğun istek ve keyifle ödev yapmasını, okuduğunu anlamasını engeller. Bunları göz önünde bulundurun.
*Çocuklara ödev yaptırmayı sevdirmek için yapılması gereken şeylerden biri de arada bir mola vermesine dikkat etmek ve bazı küçük ödüller vermektir. Fakat ödülü sürekli hale getirmeyin, böyle yaparsanız her zaman ödül almak için ödev yapma alışkanlığı edinebilir. Sonuçta bu çocuğunuzun kendi hayatı, kendi başarısı için yapması gereken bir şey. Fakat arada bir beraber güzel bir şeyler yapmayı veya çok istediği bir şeyi almayı / pişirmeyi vaat etmekten zarar gelmez. Bu çocuğun motivasyonunu arttırır.
*Çocuğunuza ödevleri için destek olun. Bunu kesinlikle çocuğun ödevlerini onun yerine yapmak olarak düşünmeyin. Yapmanız gereken ona kaynak tavsiye etmek, bir şeyin daha pratik bir yolunu göstermek, araştırma yapma yolları konusunda bilgilendirmektir. Hiç yardımcı olmazsanız çocukta zorluklar karşısında desteksiz olduğu duygusu uyanabilir, ona ilgi göstermediğinizi düşünebilir. Onun işini yapmayın, ama kolaylaştırın.
*Çocuklar zaten bildikleri şeyleri bir de neden ödev olarak yaptıklarını düşünebilirler. Bu yüzden onlara ödev yapmanın neden gerekli olduğunu açıklamak gerekir. Bunun da bir ders çalışma şekli olduğunu, bilgilerini bu şekilde pekiştireceğini, böylece bildiklerini unutmayacağını söyleyebilirsiniz.
*Çocuğunuzun ödevlerini kontrol edin. Böylece ona yanlışlarını düzelme, eksiklerini giderme fırsatı vermiş olursunuz. Doğru yaptığı şeyler için iltifat edin ama yanlışları için küçümseyen, aşağılayan ifadeler kullanmayın. Biliyorsanız doğrusunu öğretin veya o konuda biraz daha çalışması gerektiğini söyleyin.