Çocuklarda Doktor Korkusu Nasıl Önlenir?
Her anne baba çocuğu herhangi bir rahatsızlık geçirmesin, hasta olmasın, mikrop kapmasın diye üstüne titrer ama hastalıklardan kaçmanın imkanı yok. Fakat bazen asıl sorun hastalığa yakalanıldığında değil hastalığın tedavi sürecinde yaşanıyor. Çocuklarda doktor korkusu hastalık sürecini çekilmez bir hale getirebiliyor ama bu çözümsüz bir sorun değil. Ebeveynlerin doğru davranmasının çocuğun bu korkuyu yenmesinde önemli bir rolü var.
Araştırmacı Olun
Çocuğunuz hastalandığında doğru teşhisin konulup en etkili tedavinin yapılabilmesi için en iyi doktoru araştıracağınıza şüphe yok. Ancak doktorun karşısına çıkacak olanın bir çocuk olacağını unutmayın. Çocuğunuzu götüreceğinizin doktorun güler yüzlü, sevecen, hoş sohbet olmasına özen gösterin. Şayet oyun çağında bir çocuğunuz varsa doktorunuzun muayenehanesinde bazı oyun grupları veya oyuncakların yer alması çocuğunuzun psikolojik olarak kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Çocuğunuz için konulan teşhis ile tedavi yöntemini onunla paylaşıp paylaşmamak ise biraz sizin tasarrufunuzda olsun. Bu konuda doktorun önerisini dinlemekte de fayda var.
Çocuğunuz doktorun yönelttiği soruları yanıtlayabilecek yeterlilikte ise yanıtları bırakın çocuğunuz versin. Bu hem kendisine, hem size, hem de doktora olan güvenini arttıracak ve kaygılarını giderecektir.
Doktorunuza yönelteceğiniz sorular varsa unutmamak için mutlaka not alın.
Muayene esnasında çocuğun ebeveyninin kucağında olması veya ebeveynin çocuk ile yan yana oturması çocuğun kendisini daha güvende hissetmesini sağlayacaktır.
Çocuğunuzla Hep Doğruları Konuşun
Doktor korkusunun çok üst düzey olduğu çocuklarda evden çıkarken nereye gidileceğine dair çocuğa yalan söylemek o anı kurtaran ama bir süre sonra açığa çıkmasıyla birlikte daha vahim sonuçlar verecek bir yöntemdir. Çocuk kandırıldığı için önce doğal olarak öfkelenir ve doktorun muayenehanesine o öfkeyle girer. Asıl gidilecek yerin kendisinden gizlenmesinden ötürü orasının korkutucu bir yer olduğunu düşünür. Bu gibi durumlarda çocuğa alabildiğine gerçekçi davranmak gerekir. Gidilen yerin hoş bir yer olmadığı, ancak gitmek gerektiği anlatılmalıdır. Tedavide iğnenin gerekmesi halinde bunun kısa süreli bir acıya sebep olacağı izah edilmelidir. Onun korkusunu anlamalı, acısını yok saymamalısınız. Çocuklarda doktor korkusu ile mücadele etmenin yollarından biri çocuğun korkusunu anlayışla karşılamaktır.
Çocuğunuz ile doktorculuk oynayın veya arkadaşları ile oynamasını teşvik edin. Doktor çocuğunuz olsun ve sizi çeşitli oyuncak tıbbi cihazlar ile muayene etmesine, hatta iğne yapmasına izin verin. İğne yaptığında canınızın birazcık yandığını ama kısa sürede geçtiğini söyleyin. Çocuğunuz bu şekilde doktorun yanında yaşayacaklarına hazırlıklı olacaktır.
Çocuğa sözlü uyarılarda bulunurken sözünü dinlemezse doktora götürmek, iğne olmak ile tehdit etmeyin. Böyle bir tutum çocuğunuzda ters etki yaratacak, doktor korkusunu daha da arttıracaktır.
İhtiyaç duymanız halinde çocuğunuzun korkusu hakkında doktoru önceden bilgilendirin. Gereken yardımı gösterecek, muayene esnasında beyaz önlüğünü çıkartmayı tercih edecektir. Yine çeşitli biçimlerle çocuğun korkusunu aşmak için yöntemler uygulayacaktır.
Çocuğunuzu Doktora Kendiniz Götürün
İşlerinizden dolayı çok yoğun olabilirsiniz. Veya işyerinizden izin almak problem yaratabilir. Ama çocuğa doktora özellikle ilk gidişinde anne veya babası eşlik etmelidir. Bir akrabanız, tanıdığınız veya bakıcısı ile çocuğu doktora göndermek ters etki yaratabilir. Kendisini anne veya babasının yanında çok daha güvende hissedecektir. Diğer riske girmeyin. Yine çocuğun tüm kontrol muayenelerinde yanında olmaya çalışın. Bu muayeneler çocuğa hiçbir ağrı, sıkıntı vermeyeceği için doktor korkusunu aşmasına ve doktora sempati duymasına yardım edecektir.
Muayene esnasında alabildiğine hoşgörülü ve anlayışlı olun. Çocuğunuzun o esnada doktoruna karşı göstereceği tepkilere sinirlenmeyin. Aksi takdirde çocuğunuz daha da sinirlenir. Çocuğunuzla konuşurken tebessümü eksik etmeyin.
Doktorunuz aksini söylemediyse çocuğunuzu doktora tok karnına götürün. Günün en erken saatine randevu almaya çalışın. Beraberinde bir oyuncak götürmesine izin verin. Bu onun gerek doktora giderken, gerekse muayene esnasında kendisini daha iyi hissetmesine sebep olacaktır.
Çocuklar etraflarında duydukları konuşmalardan, denk gelip izledikleri haberlerden etkilenirler. Şayet mevzu sağlıksa ve olumsuz bir durumsa çocuğun yanında konuşmayın. O esnada bir televizyon haberine denk gelmişse dikkatini başka yönlere vermesini sağlayın veya ona konuya ilişkin izahta bulunun.
Doktorunuz çocuğunuza küçük bir hediye verirse onu kabul edin ama çocuğunuza sırf doktora gitti diye büyük bir hediye ile ödüllendirmeyin. Ya da doktor ziyareti öncesi herhangi bir ödül vaadinde bulunmayın.