Bebeğin İlk Adımları: Ona Yardımcı Olun!
Bebekler desteksiz oturma, sürünme ve bazen de emekleme dönemlerinin ardından yürüme sürecine geçerler. Bazı bebekler emeklemeden de yürümeye geçebilir. Bebeklerde yürüme genellikle 1 – 1.5 yaşlar arasında gerçekleşir. Yürüme yaşı çocuktan çocuğa değişir ama genelde sağlıklı bir çocuğun 2 yaşına gelmeden önce yürümesi beklenir. 18. ayını geçmiş olan çocuklarda yürümeye ilişkin hiçbir istek ve faaliyet görülmemesi durumunda bir doktora danışılması tavsiye edilir. Bebeğin ilk adımları sırasında kendine güvenmesi açısından aile desteği önemlidir. Çocuk, kendisine yeni bir dünyanın kapılarını açan bu bağımsız hareket yeteneğini kazanmadan önce biraz huzursuz olabilir. Örneğin uyku sorunu yaşayabilir. Uyanık olmak ve yeni öğrendiği bu beceriyi sürekli olarak kullanmak ister.
Bebeğiniz tek başına oturmaya başladığı zaman siz de dengesini ve koordinasyonunu sağlaması için ona yardımcı olmaya başlayabilirsiniz. Karşılıklı olarak yere oturun ve bir topu bebeğin bazen önüne, bazen de biraz uzağına atın. Topu almak için ileriye ve geriye, sağa ve sola doğru hareket ederken dengesini sağlamayı da öğrenir. Bunu öğrenmek ona yürüme sırasında yardımcı olur.
Bebeğiniz ayakta durmaya başladığında ona ilk adım ayakkabısı almanız gerekmez. 2 yaşına kadar ona sadece dışarıya çıkacağı zaman ayakkabı giydirmeniz yeterlidir. Ayak tabanlarının yere temas etmesi ayak kaslarının gelişmesine yardım eder. Bu yüzden ev ortamında sadece tabanı kaydırmayan çoraplar ve patik giymesi yeterli olur. Dışarıya çıkarken giymesi için ortopedik ilk adım ayakkabısı almak zorunda da değilsiniz. Bebeğe ayakkabı seçerken dikkat etmeniz gereken şeyler ayakkabının hafif ve yumuşak olması, arkadan bileği sarması ve yere temas edildiğini hissettirmesidir. Bebek ayakkabısının ön kısmı da yumuşak ve geniş olmalıdır.
İlk adımlarını atmaya başlayan bir bebek ilk başlarda ayaklarının üstünde durmakta zorlanabilir. Bu durumda, ona yardım etmek için koltuk altlarından tutmak gerekir. İşi biraz ilerlettiğinde ise kalçalarından tutulmalıdır.
Bebeğin ilk adımları anne babalarda sevinç ve heyecan uyandırır. Heyecan içinde yürümeye çalışan bebekler arada bir mutlaka düşerler. Sizin aşina olduğunuz dünya onlar için sırlarla ve keşfedilmesi gereken şeylerle doludur, son derecede meraklıdırlar; bu yüzden her şeye dokunur, birçok şeyi düşünmeden ağızlarına götürürler. Bu da çeşitli virüsler ve mikroorganizmalarla temas etmek demektir. Bebeğinizi yürüme alıştırmaları sırasında başına gelebilecek olumsuzluklardan korumak için tedbirli olmanız gerekir. Yürümek bebekler için çok önemli bir beceridir. Evin içinde dolaşabileceği yerleri güvenli hale getirmek, istediği yerlere girip çıkmasını önlemekten daha doğru bir yaklaşım olur. Yürümeyi düşüp canının yanması veya ağzına götürdüğü bir şeyin acı olması gibi bazı olumsuzluklar pahasına öğrenecektir. Ufak tefek kazalar bazen kaçınılmazdır, siz onun ciddi tehlikeler yaşamasına engel olmalısınız.
*Ciddi bir tehlike söz konusu değilse onu her düştüğünde kaldırmayın, bırakın bunu kendi yapsın. Böylece kasları güçlenir ve dengesini bulmayı öğrenir.
*Yürüyeceği alanlardaki yutulabilecek süs eşyaları, sivri köşeleri olan alçak mobilyalar gibi tehlikeli unsurlar için gereken tedbirleri alın. Örneği açabileceği çekmeceleri kilitleyebilir veya mümkünse kulplarını geçici olarak çıkarabilirsiniz.
*Uzanabileceği yerlerdeki örtülerin üstünü boşaltın.
*Artık uyandığı zaman yataktan kendi başına kalkmayı isteyecek. Yatağının alçak olması ve yanında düşme ihtimaline karşı yumuşak bir minder olması faydalı olur.
Bebeklerde Yürüteç Kullanımı Pek Tavsiye Edilmiyor
Araştırmalar 6 – 15 aylık bebeklerin yarıdan fazlasının bir yürüteci olduğunu gösteriyor. Oysa yürüteç genellikle tavsiye edilmeyen bir üründür. Ev kazalarına sebep olmasının yanı sıra ayaklarda içe basma vb bozukluklara, kas gruplarında dengesiz gelişime, omurga değişikliklerine yol açabilir. Bazı ebeveynler yürütecin yürümeyi hızlandıracağını düşünürler ama araştırmalar bunun tersini, yürümenin biraz gecikmesine bile neden olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, bebeğin erkenden yürütece koyulması onun kendi çabasıyla bir şeyleri algılamasını engeller. Yürütece konulmuş bir bebek direkt olarak yürümeye meyilli olur. Oysa emeklemek, ellerinin üstünde bir şeyler yapmaya çabalamak bebeğin gelişimi için faydalıdır.