İyi Huylu Bir Çocuk Yetiştirmenin 9 Püf Noktası
Bütün ebeveynler iyi huylu bir çocuk yetiştirmeyi isterler. Fakat bir kısmı, çocuklarının ders çalışmasına, ödevlerini bitirmesine, spora veya dans kursuna zamanında gitmesine dikkat ederken, şefkat, empati, cömertlik gibi olumlu karakter özellikleri edinmeleri için gerektiği kadar zaman ve çaba harcamayı ihmal ederler.
İyi ve sağlam karakterli bir çocuk yetiştirmek için yapmanız gereken bazı şeyleri aşağıda bulabilirsiniz.
1.Çocuğunuzun Empati Becerisini Teşvik Edin
Duygusal zeka ve empati ya da kendini bir başkasının yerine koyup onun düşünce ve duygularını göz önünde bulundurabilme yeteneği, iyi insanların en temel özelliklerinden biridir. Çocuğunuzun empati becerisini geliştirmek için onu duyguları hakkında konuşmaya teşvik edin ve duygularını önemsediğinizi hissettirin. Bir arkadaşıyla çatıştığı zaman arkadaşının neler hissediyor olabileceğini hayal etmesini isteyin. Ona duygularını kontrol etmenin ve olumlu bir sonuca varmaya odaklanmanın yollarını öğretin.
2.Başkaları İçin İyi Şeyler Yapmasını Teşvik Edin
Manşetlerde zorbalığa ve diğer kötü davranışlara meyilli çocuklarla ilgili hikayeler görüyor olsak bile, gerçek şu ki dünyada sessizce iyi şeyler yapan birçok çocuk da var. Çocuğunuzun başka birinin gününü daha iyi hale getirmek için bir şeyler yapmak gibi olumlu davranışlarını teşvik edin. Bu, sıkıntılı bir arkadaşının derdini dinlemek veya yaşlı komşunuz için alışveriş yapmak olabilir. Ona dedikodu ve zorbalık gibi davranışların yapan üzerinde de, maruz kalan üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu anlatın.
3.Gönüllülük Bilinci Aşılayın
İyi bir çocuk yetiştirmek istiyorsanız çocuğunuzu erken yaşlarda gönüllü faaliyetlerle tanıştırın. Başkalarına yardımcı olmak ve çevre için iyi bir şeyler yapmak çocukların karakterini şekillendirebilir. Başkalarına yardım ettikleri zaman, kendilerinden daha az şanslı olan insanların ihtiyaçlarını düşünmeyi öğrenirler ve başkalarının yaşamlarında bir fark yaratmış olmaktan ötürü kendileriyle gurur duyabilirler. Bir parkın veya sahilin çöplerinin toplanması gibi etkinlikler de çevre ve dünya için bir şeyler yapma bilincini kazanmalarına yardım eder.
4.Her İyi Ve Nazik Davranışını Ödüllendirmekten Kaçının
Çocukları başkalarına yardım etmeleri için teşvik ederken hatırlanması gereken önemli noktalardan biri, onları yaptıkları her iyi ve güzel şey için ödüllendirmekten kaçınmaktır. Böylece gönüllü olarak bir şeyler yapmayı bir kazanç elde etmekle ilişkilendirmez ve başkalarına yardım edince kendini iyi hissetmenin zaten bir ödül olduğunu öğrenir. Yaptıklarından memnun olduğunuzu göstermek için onu arada bir dışarıya çıkarın veya küçük bir hediye verin tabii; çocuklar cesaretlendirilmeyi ve ebeveynleri tarafından onaylandıklarını hissetmeyi severler. Fakat bunu her seferinde yapmayın.
5.Onunla Nazik Ve Saygılı Bir Şekilde Konuşun
İyi huylu bir çocuk ebeveynleriyle ve başkalarıyla saygılı bir şekilde konuşur. Çocuğunuza hem bunu öğretmek, hem de iletişim becerisini güçlendirmek için yapmanız gereken şey tam olarak böyle davranmaktır. Onunla nasıl konuştuğunuzu düşünün. Kızgın veya mutsuz olduğunuz zamanlarda sert bir üslupla mı konuşuyorsunuz? Bağırdığınız veya hoş olmayan şeyler söylediğiniz oluyor mu? Konuşma, hareket etme, hatta düşünme şekliniz üzerinde düşünün ve çocuğunuzla yanlış bir davranışı hakkında konuşurken bile arkadaşça ve nazik bir üslup kullanmaya çalışın.
6.Minnettarlığını Göstermeyi Öğretin
Çocuğunuza nasıl minnettar olunacağını ve bunun nasıl ifade edileceğini öğretin. Aldığı hediyeler, maruz kaldığı nazik ve güzel davranışlar için teşekkür etmesini, teşekkür kartları yazmasını teşvik edin.
7.Evde Sorumluluk Verin
Evde masanın kurulmasına yardım etmek, kediyi beslemek, zemini süpürmek, çiçekleri sulamak gibi işler yapmak çocukların sorumluluk duygusu kazanmaları ve bir şeyler başardıklarını hissetmeleri açısından önemlidir. İyi bir iş yaptıkları ve ailenin iyiliğine katkıda bulunduklarını hissetmek kendileriyle gurur duymalarına ve daha mutlu olmalarına yardım edebilir. Çocuğunuza evin içinde yaşına ve becerilerine uygun sorumluluklar verin.
8.Disiplinli Olmaktan Çekinmeyin
Çocuklarına sınırlar koymaktan veya olumsuz, yanlış davranışlarını (Elbette sevgi ve nezaketle) doğru bir dille düzeltmekten kaçınan ebeveynler, niyetleri iyi olsa da onlara zarar veriyor olabilirler. Yalan söylemek, küstahça konuşmak gibi davranış sorunları gördüğünüz anda tavrınızı koyun. Bunu sevgi dolu ve anlayışlı bir şekilde yapmaya dikkat edin. Hayatlarında ebeveynleri tarafından konulmuş net kurallar ve sınırlar olması çocuklar için gerekli ve önemlidir. Bu sayede genel olarak daha dikkatli davranırlar, ne yapıp ne yapamayacaklarının bilincinde olurlar ve daha iyi seçimler yaparlar.
9.Olumlu Rol Model Olun
Çocuğunuzun görmediği zamanlar da dahil olmak üzere, başkalarıyla iletişimiz ne durumda? Marketteki kasiyere teşekkür ediyor, iyi çalışmalar diliyor musunuz? Komşularınız veya mesai arkadaşlarınız hakkında dedikodu yapmaktan kaçınıyor musunuz? Garsonlara nazik bir dille mi hitap ediyorsunuz? İyi bir çocuk yetiştirmek isteyen bir ebeveyn olarak yapmanız gereken en önemli şey, çocuğunuzun nasıl davranmasını istiyorsanız öyle hareket etmektir.