Kardeşler arası kıskançlığı engellemek
Aileler, ilk çocukları olduğu zaman gerçekten de onu çok yoğun bir ilgi ile karşılarlar. Tüm istediklerini yerine getirirler ilginin tümünü bu çocuğa yansıtırlar. Sürekli onunla ilgilenirler açıkçası ilgiye alıştırırlar.
Elbette ki karar verilmiş o beklenilen an gelmiştir. Aile, ilk bebeklerini kucaklarına aldıktan itibaren hayatlarını tamamen bu bebeğe göre ayarlarlar bu bebek artık “odak noktası” haline gelmiştir.
Peki bu durum ne kadar sağlıklıdır? Çocuğun normal gelişimi dışında, eğer bir kardeş düşünüyorsanız; gerçekten de bu kadar ilgiye alıştırmamalısınız. Elbette ki çocuğunuz bir kardeş isteyebilir. Ancak o anki düşüncesine göre bunu bir oyuncak gibi düşünür.
Yani siz çocuğunuza ne kadar oyuncak alırsanız alın, yine de en çok düşündüğünüz şey çocuğunuzdur. Yani ilgi yine de onun üzerindedir. İlk çocuğunuz da gerçekten de bir kardeş gelse bile hala ilginin tümünün üzerinde olacağını düşünür.
Ancak ikinci çocuk olduktan sonra ilgi biraz ona doğru kayar. Yeni bir bebek gelmiştir aileye. İlk çocuğunuz bunu kesinlikle olgun karşılamayacaktır. Sonuçta ona verilen ilgi azaldığı için sevgi de azalıyor, sanmaya başlar.
Sonraları kıskançlık başlar. Bu çocuğu kıskanır kardeşine sinir olmaya başlar. Dışarıdan gelen bir yabancının anne ve babasını aldığını düşünür. Onu sevmez zarar vermeye bile çalışabilir. Tabii ki de bu durum geçicidir.
Ancak bu durum geçene kadar aileye çok büyük bir rol düşer. Yani ilk çocuğun üzerinden ilgi tamamen kaldırılmamalıdır kardeşi ona sevdirilmeye çalışmalıdır. Yoksa uzun süreli kıskançlık zamanları başlar.
Bunu engellemek ailelerin elindedir. Daha kardeş gelmeden önce bu fikir çocuğa alıştırılmalıdır sevginin eksilmeyeceği hissettirilmelidir. Anne ve babalar bu iki çocuk arasında dengeyi iyi korumalıdırlar.
Çocuğunuza kardeşini sevmeyi öğretmelisiniz. Onun abi ya da abla olduğunu ve de kardeşini koruması gerektiğini öğretmelisiniz. Kardeşi ile daha ok ilgileniyorsunuz, çünkü O bakıma muhtaç. Bunu ona anlatmalısınız.
İlk çocuğunuzu kardeş fikrine alıştırmadan çocuk sahibi olursanız kıskançlık krizlerine de hazır olmalısınız.