Bebeklerde Hırıltı: Sebepler Ve Çözüm Yolları
Bebek bakımı ilk defa anne – baba olanlar için özellikle zordur; çünkü en küçük bir sorunda büyük bir endişe duyarsınız. Bebeklerde hırıltı, gaz, ateş, öksürük, hapşırma gibi durumlar bazen evde çözülebilecek basit sorunlardır, bazen de mutlaka bir hastaneye, doktora gitmeyi gerektirir. Şimdi size hırıldayan bebeğinizin muhtemel sorunlarından ve yapmanız gerekenlerden söz edeceğiz.
Bebekte göğüs hırıltısı sık görülen bir durumdur ve genellikle ev ortamında uygulanan basit tedavi yöntemleriyle ortadan kaldırılabilir.
1 yaşın altındaki bebeklerde daha yaygın olarak görülen bu sağlık problemi çoğu zaman bronşitle karıştırılır.
Bebeğin Hırıldamasına Sebep Olan Etkenler
*Burnun içinde bulunan ve kıkırdaklardan oluşan nefes yollarının normalden dar olması (Özellikle yeni doğanlarda ve birkaç aylık bebeklerde görülen olağan bir durumdur.)
*Bebeğin bronşları çok küçük olduğu için burada balgam benzeri sıvılar birikmesi (Bu durum bebeğin daha hızlı soluk almasına yol açar. Bu yüzden burun ve göğüs bölgelerinde hırıltı olur.)
*Bebek soluk aldığı zaman nefes yolunda oluşan enfeksiyon, alerji ve sıvı dolgular (Bunlar, bebeğin zaten dar olan burun kanallarının daha fazla tıkanmasına ve hırıldamasına yol açar.)
Bebekte Hırıltı Sorunu Olmaması Veya Mevcut Sorunun Düzelmesi İçin Neler Yapılmalı?
*Yastığının yüksekte olmasını sağlayın.
*Bulunduğu odadaki nemin 40 – 45 derece olmasına dikkat edin.
*Bebeğe banyo yaptırdıktan sonra sırtını ovalayarak nazikçe pışpışlayın.
*Bebekli bir evde sigara içilmemeli. Bunu sağlayamıyorsanız en azından bebeğin yanında kesinlikle sigara içmemeli, içirmemelisiniz.
*Bebeğin bol miktarda sıvı tüketmesine dikkat edin.
Bebeğin Hırıldamasına Sebep Olabilecek Hastalıklar
*Alerji
*Boğmaca
*Zatürree
*Saman nezlesi
*Astım
Bunların dışında, sigara dumanına maruz kalmak veya nefes borusuna kaçan yabancı bir madde de bebeğin hırıldamasına yol açabilir.
Doktora Başvurulması Gereken Durumlar
Bebeklerde hırıltı bir noktaya kadar normaldir, fakat bazı durumlarda bir doktorun müdahale etmesini gerektirir. Bebeğinizi dikkatle gözlemleyin ve aşağıdaki durumları gözlerseniz bir çocuk hastalıkları uzmanına başvurun.
*Bebeğin soluk alıp vermesi fazla hızlanmışsa
*Hırıltı ve öksürük sorunu giderek şiddetleniyorsa
*Bebek aşırı derecede bitkin görünüyorsa
*Cilt rengi soluyor veya morarıyorsa
*Burnunun sadece bir kanadından akıntı geliyorsa
*Bebek meme emmeyi veya yemek yemeyi reddediyorsa
*Ateşi yükselmişse