Bebeklerde ateşli havale belirtileri
0-12 ay arasında bebeklerin ateşini makattan ölçmek ve bu sırada bebeğin ayak bileklerini sıkıca tutmak gerekir. Daha büyük çocuklarda ateş ölçümü diğer yöntemlerle de yapılabilir. Ölçülen ateş makattan yapılan ölçümde 38, koltuk altından 37.2, kulaktan 38 ve ağızdan 37.5 derecenin üstündeyse çocuğunuzun ateşi olduğunu düşünmelisiniz. Fakat yüksek ateş bebeklerde ateşli havale belirtileri arasında sayılan tek koşul değildir. Bu rahatsızlık 6 aylık-5 yaşında çocuklar arasında görülür ve 18-22 aylık çocuklarda daha sık rastlanır. Görülme sıklığı yüzde 3 civarında olan ateşli havale erkek çocuklarda kız çocuklarına göre daha sık görülür.
Ateşli havalenin kesin nedeni bilinmemektedir; her çocuk ateşlenir ama çok büyük bir kısmında ateş yükselmesine havale nöbeti eşlik etmez. Genetik yatkınlığın ve nöbet geçiren çocukların ateşe karşı hassas olmasının etkenler arasında olduğu düşünülmektedir. Ateşin büyük bir hızla yükselmesinin yarattığı etki, bazı ilaçlar (örneğin antihistaminikler) ve bakteriyel toksinlerin de ateşli havaleye yol açan sebepler arasında olduğu tahmin edilmektedir. Bebeklerde ateşli havale kendini bilinç kaybı, kol ve bacaklarda kilitlenme, kasılmalar ve göz kaymasıyla gösterir. Ayrıca çocuğun rengi solar ve altını ıslatabilir. Bu, özellikle ilk defa görüldüğünde korkunç bir deneyimdir ve insanın çocuğunu bu halde görüp de soğukkanlı davranması oldukça zordur. Fakat çocuğun çıkarları açısından bu zorunludur. Başını yana çevirmek boğulmasını veya tıkanmasını engellemek için gereklidir, üzerindeki giysiler sıkıysa gevşetilmeleri faydalı olur. Ağzını açmaya çalışmaktan kaçınmak gerekir. Çocuğun bedenini serin suyla ıslatılmış bezler kullanarak silmek veya ıslak havluya sarmak ateşi düşürmek açısından işe yarayacaktır.
Bunlar alınmasında fayda olan acil önlemlerdir. İlk ateşli havalenin mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmesi gerekir, zira ateşe yol açan etkenin bulunması ve ona göre bir tedavi şekli belirlenmesi gerekir. Ateşi 38 derecenin üstünde olan 2 aylıktan küçük bir bebek her halükarda doktora götürülmelidir, 2 aylıktan büyük bebekler içinse bu sınır 39 derecedir. Ateş daha düşük olsa dahi 3 günden fazla zamandır devam ediyorsa bebeğin bir doktora gösterilmesi gerekir. Çocuğunuzun geçirdiği havale 15 dakika içinde geçmediyse zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Fakat çocuklarda ateşli havale nöbeti çoğunlukla kısa sürer, bu durumda çocuk havale bittiğinde yine bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Ateşli havalenin son derecede korkutucu göründüğü bir gerçektir, fakat sonuçları göründüğü kadar korkunç değildir. Bu durumun kalıcı bir hasara yol açtığı çok nadir görülür.