Bebeğim Grip Oldu, Ne Yapmalıyım?
Bebek bakımı özellikle acemi anneler için en azından başlangıç itibarıyla sıkıntı verici bir süreçtir. Bebeğin öksürmesi, uyumaması, ateşinin biraz yükselmesi, fazlaca ağlaması; her şeyi anneyi endişeli düşüncelere sevk eder. Sonbahar – kış sezonunda anneler tarafından en çok kullanılan cümlelerden biri “Bebeğim grip oldu” cümlesidir. Hiçbir ihtiyacını kendisi gideremeyen, şikayetlerini anlaşılır bir şekilde sözlü olarak ifade edemeyen bebeğin grip olmuş hali de gerçekten acıklıdır, çok küçük, naif ve savunmasız görünmektedir çünkü. Ama anne babaların soğukkanlı olması ve doğru davranması gerekir. Bulaşıcı bir hastalık olan gribin kısa sürede derman olan kesin bir tedavisi yoktur. Başak bir sağlık sorunu olmayan bir bebek bu süreçte rahatsız olacak, mutsuz ve yorgun görünecek, öksürecek, burnunun tıkalı olmasından dolayı sıkıntı çekecek, ağrı çekecektir; tıpkı bir yetişkin gibi. Ama iyi bir bakımla bir süre sonra iyileşip yine eskisi gibi keyifli, enerjik ve iştahlı olacaktır.
Bebek gribi bazen soğuk algınlığı ve üşütmeyle karıştırılabilir. Aradaki fark, diğerleri farklı etkenlerden kaynaklanabiliyorken gribin sadece grip virüsünden ötürü meydana gelmesidir. Bebeğinizde aşağıdaki belirtilerden en az 2 tanesi 4 – 5 gündür devam ediyorsa büyük olasılıkla gribe yakalanmıştır:
*Bebek huzursuz görünüyor ve sancı çekiyorsa
*Başı ağrıyorsa
*Kucağa alındığında alıyor, adale ağrısı çekiyorsa
*Ani ateş basmaları görülüyorsa (37 derece ve daha fazla)
*Kuru kuru öksürüyorsa
*Burun akıntısı varsa
Grip olan bebek hala anne sütü emiyorsa sütün koruyucu yapısı sayesinde muhtemelen süreci daha çabuk atlatacaktır. Bebeğinizi daha sık emzirerek sütünüzün şifalı etkilerinden daha çok faydalanmasını sağlayabilirsiniz.
Bebeğin burnu muhtemelen tıkalı olacaktır. Mümkün olduğu kadar dik pozisyonda emzirerek, uyurken başının altına bir havlı koyup hafif yüksekte durmasını sağlayarak daha az rahatsız olmasını sağlayabilirsiniz.
Doktora danışmadan bebeğinize herhangi bir soğuk algınlığı ilacı vermemelisiniz.
Gribin ilaçlarından biri de dinlenmektir, fakat biraz büyümüş ve hareketli çocuklar, enerjileri varsa hareketli oyunlara devam etmek isteyebilirler. Bu durumda çocuğunuz için daha pasif eğlenceler bulmaya çalışın.
Bebeğin solduğu havanın nemli olmasını sağlamaya çalışmalısınız.
Bebek 6 aydan büyükse meyve suları sıkarak, bitki çayları demleyerek bol miktarda sıvı almasını sağlamalısınız. Aslında sadece su içse de olur fakat muhtemelen hasta olduğu için bunu pek istemeyecektir. Bolca sıvı almak hem vücudun susuz kalmasını engeller, hem de burun akıntısının seyrelmesini sağlar.
Özellikle grip mevsimiyse veya bir salgın varsa çevrede grip olmuş pek çok kişi olacaktır. Bebeğinizi onlardan uzak tutmalısınız.
Ellerinizi sıklıkla yıkamalı, bebekle temas ederken temiz olduğunuzdan emin olmalısınız.
6 aylık ve daha büyük bebeklere tavuk suyuna çorba verilebilir. Tavuk suyu gribin yol açtığı yorgunluğa, ağrılara ve ateşe iyi gelir.
Grip olmuş bir bebeğe aspirin verilmemelidir. Ateş sorunu varsa doktorun tavsiye ettiği bir ateş düşürücü verilebilir.
Bebeklerde ateşli havale için tıklayın
Çocuklarda karın ağrısı için tıklayın