Gebelikte Uykusuzluk: Sebepler ve Çözüm Önerileri
Gebelikte uykusuzluk kadınların yüzde 44’ünü etkileyen bir sorundur. Daha çok hamileliğin ilk ve son 3 ayında yaşanan bu sorun ileri boyutlara ulaşırsa bebeğin gelişimi de, anne adayının sağlığı da olumsuz etkilenebilir.
Uyku insanoğlunun en temel, en önemli ihtiyaçlarından biridir. Beynimizi ve bedenimizi dinlendirir, enerji depolamamızı sağlar. Sağlığımız için gerekli olan bazı maddeler uyku sürecinde salgılanır.
Hamilelik döneminde, kendinizi yorgun hissettiğiniz halde uykuya dalmakta ya da uykuyu devam ettirmekte güçlük çekebilirsiniz. Özellikle gebeliğin son aylarında ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar uyku düzenini olumsuz etkileyebilir.
Günlük hayatınızı zorlaştıran, gerginlik, baş ağrısı, yorgunluk, dikkati toplayamama gibi sorunlar yaşamanıza yol açan bu duruma gebelik sürecinin normal bir parçası gibi bakarsanız uyku düzeninizi oluşturamazsınız. Bunun yerine doktorunuza danışmalı ve sağlıklı, size ve bebeğinize zarar vermeyecek çözüm yolları aramalısınız.
Hamilelikte Uykusuzluk Sorununun Sebepleri
*Hormon seviyelerinde oluşan değişiklikler.
*Mide bulantısı ve yanmaları
*Açlık
*Yatma saatine az bir zaman kala abur cubur tüketmek
*Fiziksel sorunlar
*Gebelik dönemine özgü duygusal değişimler, depresyon
*Tuvalete gitme ihtiyacının sıklaşması
*Kalp atış hızının artması
*Bacaklarda, ekstra bir ağırlık binmesinden kaynaklanan kramp ve ağrılar
*Huzursuz bacak sendromu
Gebelikte Uykusuzluk İçin Çözüm Önerileri
*Akşam saatlerinde sindirilmesi zor, ağır yemekler yemekten kaçının.
*Günlük yatma ve kalkma saatlerinizin aynı olmasına dikkat edin.
*Yatağınızdan başka bir yerde uyumayın.
*Yatağınızın konforlu, sağlıklı ve rahat olduğundan emin olun.
*Yatmadan önce kafeinli sıvılar içmeyin, çikolata yemeyin. Sıvı tüketimini de azaltın.
*Bu size rahatsızlık vermiyorsa yatmadan önce bir bardak ılık süt için. Doktorunuza ıhlamur gibi bir bitki çayı içip içemeyeceğiniz konusunda danışın.
*Yatmaya yakın saatlerde ılık bir banyo almak ve masaj uygulamak uykuya dalmayı kolaylaştırır.
*Yatak odanızda elektronik cihazlar bulundurmayın.
*Mümkünse yatmadan önce kısa bir yürüyüş yapın. Böylece vücudunuza giren oksijen miktarı artar ve daha kolay uyursunuz. Bu yürüyüşlerin yediklerinizi sindirmenize de yardımı olur.
*Meditasyon ve yoga gibi gevşeme teknikleri uygulayın.
*Kaç saat uyumanız gerektiğine fazla odaklanmayın. Yetişkinlerin genel olarak günde 8 saat uyumaya ihtiyacı vardır ama bu süre bazı kişilere yetmeyebilir veya fazla gelebilir. Daha çok kendi uyku sürenizin dinlenmenize yetip yetmediğini, size nasıl hissettirdiğini düşünün.