3 yaş çocuğu için eğitici oyun ve oyuncaklar
3 tekerlekli bisiklete binmek, ayaklarını sırasıyla kullanarak merdivenlerden çıkmak, 6 heceli cümleleri tekrarlamak, ayakkabılarını ve düğmesiz kıyafetlerini giymek, kısa bir süre için tek ayak üstünde durmak gibi beceriler kazanmış olan 3 yaş çocukları; duygusal olarak çalkantılı bir dönemdedirler. 3 yaş çocuğu seyreden – bakan pozisyonundadır, 3.5 yaşına gelmiş bir çocuk ise daha faal haldedir ve olup bitenlere etki etmeye başlar. Bu yaşlardaki bazı çocuklar akıcı bir şekilde konuşurlar, bazıları ise henüz kendilerini ifade edemeyip bu yüzden sinirlenir, hatta öfke nöbetleri geçirebilirler. Çocuğunuz 3 yaşına geldiyse onun yaratıcılığını, bağımsızlığını ve meraklarını desteklemeli, kendini ifade etmesine yardımcı olmalısınız. Aşağıda 3 yaş çocuğu için uygun oyun, oyuncak ve etkinlikler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
3 yaş çocuğu için uygun oyuncaklar
Oyun hamuru, küpler, makas (Keskin olmayan bir makas tabii ki) ve renkli kağıtlar, inşaat setleri 3 yaşındaki çocukların duygularını belirtmelerine aracı olur ve yaratıcılıklarını geliştirir.
Mutfak malzemeleri, itilip çekilebilen tekerlekli arabalar, renkli çıkartmalar, oyuncak tamir bakım gereçleri bu yaştaki çocukların ilgisini çeker.
Su, kum ve kil kullanılarak yapılan etkinlikler 3 yaş çocuk gelişimi açısından etkili ve faydalıdır.
İtilip çekilebilen tekerlekli arabalar, bebek arabaları ve renkli çıkartmalar da 3 yaşındaki çocuğunuzuz için uygun oyuncaklardır.
3 yaş çocuğu için uygun oyunlar
Bu yaştaki çocuklarda 2 yaşın çekingenliği atılmıştır ve çocuk artık başkalarıyla daha rahat iletişim kurabilmeye başlar. Bir gruba dahil olduğunda tek başına oynamak, başka bir çocukla işbirliği yaparak veya agresif bir şekilde oynamak gibi farklı davranışlar sergiler. Oyun onun için hala bağımsız bir etkinliktir ama artık başka çocuklarla oynarken fiziksel düzeyde daha yakın olmaya başlar. Çocuk 3.5 yaşına gelene kadar daha çok 1 tek çocukla oyun oynar. 3.5 yaşına geldiğinde ise 3-4 kişilik oyunlara katılmaya başlar ve daha uyumlu davranışlar sergiler.
Suyla oynamak bu yaştaki çocukları çok eğlendirir. Büyük bir kabı su ile doldurun ve içine çocuğunuzun balık yakalamak, gemi sürmek vb. suyla ilgili etkinlikler yapmasını sağlayacak oyuncaklar koyun. Çocuk bu şekilde suyla oynarken onu asla yalnız bırakmamalısınız.
Çocuğunuzla ev içinde renk avlamaca yarışı yapın. Kırmızı, yeşil, mavi vb. bir renk belirleyin ve beraberce evde bu renkten kaç tane nesne olduğunu bulmaya girişin.
Beraberce içinde müzik ve dans olan etkinlikler yapın. Müzik çalın ve dans edin; müzik durduğu anda yapılacak şeyler belirleyin; örneğin müzik tekrar başlayana kadar hareket etmeden durmak veya belli bir hareket yapmak gibi.
Birbirinize balonlar atın, balonları havaya atın ve yere düşmemelerini sağlamaya çalışın.
Çocuğun anne, baba, doktor, manav gibi farklı roller oynayabileceği oyunlar kurun. Oyunu çocuk yönlendirsin, siz sadece takip edin ve ona uyum sağlayın.
Çocuğunuzla beraber onun sevdiği bir yemeği veya tatlıyı pişirin ya da sandviç hazırlayın. Bu sırada onun becerilerine uygun şeyleri yapmasına izin verin.
Çocuğun taklit becerisini ve kaba motor becerilerini geliştirmek için onunla liderlik oyunu oynayın. Lider siz olduğunuz zaman o sizi taklit etsin, lider çocuk olduğu zaman da siz onun hareketlerini taklit edin.
3 yaş çocuğu için uygun kitaplar
Kitap okunan bir evde büyüyen ve kitap okuma alışkanlığı çocuklar, gelişimsel olarak yaşıtlarından daha yüksek bir algı düzeyine sahip olurlar. Tabii çocuğa yaş dönemine uygun, şiddet ve korku duygularına yol açmayacak, olumlu ve doğru mesajlar veren kitaplar okunması koşuluyla. Bu yaştaki çocuklara akıcı, net ve temiz bir dille yazılmış; çocuğun anlayabileceği düzeyde kısa ve basit cümlelerden oluşan, fazla uzun olmayan ve net bir sonucu olan masallar okumak gerekir. Doğru seçilmiş kitaplar çocukların dinleme ve anlama yeteneğini, konuşma becerisini geliştirir; soyut kavramları öğrenmesini sağlar, sözlü iletişim becerisini geliştirir.