Çocuğunuzu Güneşten Korumak İçin Almanız Gereken 8 Önlem
İnsan vücudu için, güneş ışınlarından mahrum kalmak da, onlarla yanlış saatlerde, fazla miktarda ve korunmasız halde muhatap olmak da zararlı. Çocukların bu konuda bilinçli davranmasını bekleyemeyiz. Saatlerde denizin içinde ve kıyısında olmak, oynamak, yüzmek onlar için büyük bir keyiftir. Ne akşam saatlerinde fazlaca yanmış vücutlarının vereceği sıkıntıyı, ne de uzun vadede görebilecekleri zararları hesaplarlar. Çocukları güneşten korumak yetişkinlerin işidir. Peki, yetişkinler bunu nasıl yapabilirler? İşte bu konuda işinize yarayacak 8 öneri:
1. Güneşin Yüksekte Olduğu Saatlere Dikkat!
Çocuğunuzun 11.00 – 16.00 saatleri arasında gölgede olmasına dikkat edin. Bunlar güneş yanıkları ve çarpmaları için en riskli saatlerdir. Çocukların hassas cildini güneşin zararlı etkilerinden korumak için alınması gereken en önemli tedbirlerden biri budur.
2. Tedbir Almaya Çocuğunuz Güneşe Çıkmadan 20 – 30 Dakika Önce Başlayın
Plaja veya havuza inmeden yarım saat kadar önce yüzüne ve vücuduna yüksek koruma faktörlü bir güneş koruyucu sürün. Bu tip hazır ürünlerden hoşlanmıyorsanız internette doğal güneş kremi tarifleri bulabilirsiniz. Güneş kremini bir kere sürmek yeterli değildir, gün içinde önerilen aralıklarla tekrar kullanın. Çocuğunuz beyaz tenliyse bu konuda daha da titiz olun. Suya dayanıklı kremler, gün boyunca sudan çıkmayan küçükler için daha iyi bir alternatif olabilir. Fakat bu tip kremler bile uzun saatler boyunca etkili değildir. Ürünle ilgili talimatları okuyun ve uygun şekilde kullanın. Küçük çocuğunuz için mineral bazlı ürünleri tercih edin. Güneş koruyucunun içinde paraben olmamasına dikkat edin, bu maddeyle ilgili ciddi kuşkular var. Bu konu şakaya gelmez, o yüzden hem hafif içerikli, hem de kaliteli bir ürün almaya dikkat etmelisiniz. Sağlık konusunda ucuza kaçmanın bedeli üzücü olabilir.
3. Güneşten Koruyacak Türde Kıyafetler Giydirin
Pamuklu vb. sağlıklı kumaşlardan dikilmiş ince ve açık renkli kıyafetler çocukları ve bebekleri güneşten korumak açısından doğru seçimlerdir.
4. Çocuklar 10 – 20 Dakikadan Fazla Güneş Altında Kalmamalı
Güneşli bir havada dışarıya çıktığınız zaman mümkün olduğu kadar gölgelik yerlerden yürüyün. Buna imkan yoksa güneş altında bu şekilde geçirilen sürenin bebeğiniz için 10, daha büyük yaştaki çocuğunuz için 20 dakikayı geçmemesine dikkat edin.
5. Çocuğunuz Güneş Alan Bir Aracın İçinde Uzun Süre Kalmamalı
Pencereleri kapalı olan ve içine güneş vuran bir aracın içindeki sıcaklık yaz aylarında 40 dereceye kadar çıkabilir. Böyle bir sıcaklık da tehlikeli sonuçlara yol açar.
Çocukların bebek arabalarında veya taşıt araçlarında kullanılan döşemelik kumaşlar yüzünden terleyebileceğini de unutmayın.
6. Altı Aylıktan Küçük Bebeklere Güneş Kremi Sürmek Tavsiye Edilmez
Hatta bazı uzmanlar bebeğiniz 1 yaşına gelene kadar zorunlu kalmadıkça bu tip ürünler kullanmamanızı öneriyorlar. Güneş koruyucuların bebekler üzerinde yapabileceği alerjik yan etkiler çok net olarak araştırılmadığından, tedbirli olmakta fayda var. Bebeğinizi güneşten korumak için onu özellikle güneş ışınlarının dik geldiği tehlikeli saatlerde güneşe çıkarmamak, başına şapka takmak, daima gölgede tutmak, vücudunu örten ve terletmeyen sağlıklı kumaşlardan yapılmış ince kıyafetler giydirmek gibi tedbirleri tercih edin.
7. Sıcak Günlerde Çocuğunuzu Gölgede Bile Koruyun
Örneğin üstünde büyük bir şemsiye olsun ve şapka taksın. Çünkü gölgelik yerler de güneş ışınlarının bir kısmını geçiriyor.
8. Yazın Vücudun Sıvı İhtiyacı Artar
Dolayısıyla her zamankinden daha çok sıvı, özellikle de su ve evde yapılmış meyve suları tüketmek gerekir. Zaman zaman yetişkinler bile yeterince sıvı almaya dikkat etmiyorlar. Çocuklar da yüzmenin, kumda oynamanın keyfiyle suya ihtiyaç duyduklarının farkına varmayabilirler. Çocuğunuzun sıvı alımına da, tükettiği sıvıların niteliğine de dikkat edin.