Bebeklerde Elektronik Kullanımı ve Eğitici Oyuncaklar
Oyuncaklar her yaştan çocuğun, özellikle de çevrelerini ve hayatı yeni yeni tanımaya başlayan bebeklerin zihin ve beden gelişimleri açısından son derece önemli enstrümanlar. Motor beceriler, yaratıcılık ve işitme, dokunma, göre gibi temel duyuları geliştiren oyuncak çeşitleri gelişme çağında ne kadar doğru biçimde kullanılırlarsa bebeklerin sağlıklı ve bağımsız birer birey olma yolunda atacakları zorlu adımlar o kadar kolaylaşıyor. Ancak günümüzde kullanımları oldukça yaygınlaşan akıllı telefonların, tabletlerin, bilgisayarların ve hatta evlerimizin başköşesine oturan televizyonun bebekleri oyalama aracı olarak görülmesi oyuncak seçimi konusunda düşülebilecek en büyük hatalardan biri. Bunun yanında bebek eşyaları satan dükkanlarda yer alan birbirinden gösterişli oyuncakların hepsi de her yaş grubuna ve gelişimin her aşamasına uygun değil. Bu nedenle bebeğe oyuncak seçme konusunda dikkatli davranmakta ve eğitici oyuncaklar olarak lanse edilen ürünlere de her daim şüpheyle yaklaşmakta fayda var.
Bebeklerin sağlıklı gelişimi açısından yaş grubuna göre oyuncak seçimi kadar özellikle 2 yaşını doldurmamış bebeklerin televizyon, bilgisayar, akıllı telefon ve tabletlerle haşır neşir olmamaları da önem taşıyor. Bu tarz elektronik aletler size zaman kazandırsa ve bebeğin uzun süre oyalanmasına imkan tanısa da dikkat dağınıklığından görme ve işitme bozukluklarına, obeziteden dil gelişiminde yaşanan zorluklara kadar pek çok soruna neden olabiliyorlar. Elektronik oyuncaklar ve aletler 2 yaşını dolduran bebekler tarafından kullanılabilir, ancak bu noktada da uzmanların önerdiği günlük kullanım süresini aşmamaya büyük özen göstermek gerekiyor.
Belli yaş grubundaki çocuklara ve bebeklere özel yayınlar yapan eğitici televizyon kanalları bebeğinizin zihinsel gelişimi açısından faydalıymış gibi görünseler de aslında hemen her yerde lanse edildikleri kadar harika araçlar değiller. Bu tarz kanallarda yayınlanan eğitici çizgi filmler kimi zaman amaçlarına ulaşsalar da çoğu zaman bebeklerin yerlerinden kıpırdama çabasına girmeden, ellerini kullanmadan ve hatta el-göz koordinasyonu bile kurmadan bir şeyleri hazır olarak elde etme duygusuna kapılmalarına neden oluyorlar. El becerisi gerektirmeyen sesli ve görüntülü diğer eğitici oyuncaklar için de aynı şeyi söylemek mümkün. Elbette bebeklere kimi kelimeleri, hayvan seslerini ve müziği öğreten org benzeri oyuncakların faydaları yok değil. Ancak öğrenmeye son derece açık ve meraklı olan bebeklerin sesleri, görüntüleri, şekilleri, kelimeleri ve neden-sonuç ilişkisi kurmayı küçük davullar, çıngıraklar, legolar, mutfak eşyası setleri, yapbozlar, oyun hamurları gibi yaratıcılığa daha fazla hitap eden oyuncaklar kullanarak öğrenmeleri çok daha sağlıklı ve etkili.