Nöral Tüp Defektleri Hakkında Merak Ettikleriniz
Ntd’ler (Nöral tüp defektleri) bebeklerde ölüm de dahil olmak üzere ciddi sorunlara yol açan bir dizi doğumsal bozukluklar grubudur. Bilim adamları, nedeni bilinmeyen bu bozukluğun ortaya çıkmasının kalıtım, beslenme ve çevre bileşenleriyle ilgili olduğunu düşünmektedirler.
Nöral tüp, gelişimi genellikle gebeliğin 28. günü yaklaşırken, hatta birçok kadında, daha ortada bir gebelik olduğu bilinmiyorken tamamlanan dar bir tüptür. Embriyo geliştikçe omurga ve sinir sistemini oluşturacak olan kemik, sinir ve dokulardan oluşan daha karmaşık bir yapıya sahip olmaya başlayan bu tüp tamamen kapanmaz, gelişimini tamamlayamazsa bebek, farklı şiddetlerdeki anomalilere maruz kalır. Bunlardan bazıları şunlardır:
*Spina Bifida: Bebeğin omurgasında, omurga ve omuriliğinin ana rahminde düzgün bir şekilde gelişmemesinden kaynaklanan bir boşluk oluşur. Spina bifida’nın farklı alt grupları vardır.
*Anensefali: Beyin veya kafatasının tamamlanmasından dolayı ortaya çıkan kusurlar ve hasarlardır. Şekil olarak oldukça belirgin bir hastalıktır. Anensefalik bebeklerde kafatasının bir bölümü açık veya eksiktir. Bu bebekler maalesef kısa bir süre içinde hayata veda ederler. Ancak, yoğun bakım şartlarında 2 veya 3 yaşına kadar yaşatılabildikleri vakalar da kaydedilmiştir.
*Ensefalosel: Bebeğin kafatasının arkasındaki bir açıklıktan çıkan bir kese vardır ve beyin dokusu veya beyin zarı bu kesenin içindedir. Beyin dokusu bu kesenin içinde olan bebeklerin yarıdan çoğu kaybedilir, hayatta kalanlar da büyük ihtimalle nörolojik ve zihinsel sorunlara maruz kalırlar. Kesenin içinde sadece beyin zarı varsa tedavi imkanları daha fazladır, fakat bu durumda da, omurilik sıvısının akışı bozulduğu için bebeğin hidrosefali (Beyin karıncıklarının veya kafatasının büyümesine sebep olan bir hastalık)geçirmesi ihtimali yükselir.
*İniensefali: Çok seyrek görülen ve hemen her zaman ölüme sebep olan bir nöral tüp defekti türüdür.
Nöral Tüp Defektleri Riski Hangi Durumlarda Yükselir?
*Daha önce NTD’si olan bir bebek dünyaya getirmiş olmak
*Eşlerden birinin yakın bir akrabasında NTD olması
*Obezite
*Sodyum valproat veya valproik asit içerenler başta olmak üzere, bazı anti – epileptik ilaçların kullanımı
*Tip 1 (İnsüline bağımlı) diyabet hastalığı : Gebelik diyabeti olarak düşünmeyiniz.
NTD Teşhisi Nasıl Koyulur?
NTD tanısı gebeliğin 12. haftasındaki ultrason taramaları ya da daha büyük ihtimalle 19 – 20. haftalar arasında yapılan anomali taraması sırasında konulabilir.
Nöral Tüp Defektleri Önlenebilir Mi? / Tedavisi Var mı?
Ülkemizde bin canlı doğumda üç kere görülen NTD’lerin sebebi tespit edilememiştir ve kesin bir tedavi yöntemi yoktur.
Bazı araştırmalara göre, kadınların gebelikten 1 ay önce ve gebeliğin ilk 2 ayı boyunca folik asit takviyesi almaları bebekte NTD gelişimi riskini azaltmaktadır. Ancak, hastalık riskini tamamen ortadan kaldıran bir yöntem bilinmemektedir.