Kızamıkçık hastalığı
Solunum yoluyla veya direkt temasla bulaşan bir hastalık olan kızamıkçık hastalığı daha çok bir çocuk hastalığıdır, bu hastalığa karşı bağışıklığı olmayan yetişkinlerde de görülür fakat nadir olarak. Esas olarak 5 – 9 yaş grubu çocuklarda rastlanan kızamıkçığın belirtileri kızamık döküntülerine göre daha açık renkli ve daha az yaygın olan döküntüler, halsizlik, lenf bezlerinde şişme, iştahsızlık ve ateş olarak sıralanabilir. Lenf bezlerindeki büyüme aslında hastalığın en tipik belirtisidir ve bazen döküntüden önce görülür. Bazı vakalarda hiç döküntü olmayabilir. Kızamıkçığın genellikle iyi seyirli bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz, ancak diğer viral enfeksiyon durumlarında söz konusu olan şey bu hastalık için de geçerlidir; erişkin yaş grubundaki seyri daha ağır olabilir.
Kızamıkçık tedavisi genelde belirtilere yönelik tedbirlerden ibarettir, örneğin ateş kontrolü için çocuğun kilosuna uygun parasetamol, veya rahatsız edecek derecede bir öksürük varsa yumuşatıcı ilaçlar kullanılabilir. Çocuğun iştahı azalabilir ve vücudu bu yüzden su kaybedebilir; bunu önlemek için sıvı ağırlıklı hafif gıdalar vermek gerekir. Kızamıkçık geçirmekte olan çocuğun ağrısı varsa beslenmeyi ağrı kesiciden sonraya bırakmalısınız, ağrıları azaldıktan sonra çocuğu beslemek daha kolay olur. Yatak istirahatı iyi gelir.
Gebelikte kızamıkçık geçirmek tehlikelidir ve plasenta aracılığıyla bebeğe geçerek dramatik sonuçlara yol açabilir. Hastalık anne adayında bazen soğuk algınlığına benzer belirtilerle seyreder, o kadar hafif olabilir ki grip olduğunu zanneden anne adayı doktora görünme gereği duymayabilir. Oysa gebe bir kadın özellikle gebeliğinin ilk 3 ayında kızamıkçık hastalığı geçirmesi bebeğin ölümüne, prematüre doğuma veya bebekte fiziksel ya da zihinsel anomaliler oluşmasına yol açabilir. Bunu önlemek için hamile kalmayı planlayan kadınların hamile kalmadan 1 ay önce kızamıkçık aşısı vurulmaları gerekmektedir. Kızamıkçık aşısı belli durumlardaki kadınlara, örneğin hamile kalmış olanlara ve 1 aya kadar gebe kalma ihtimali olanlara tavsiye edilmiyor. Bu yüzden bir bebek doğurmayı planlayan anne adaylarının hamile kalmadan en az 1 ay önce bir sağlık danışanıyla görüşerek aşılama planlaması yapmalarında fayda var. Bu aşı 2006 yılında aşı takvimine girmiştir ve böylece bütün bireylerin doğumdan itibaren kızamıkçıktan korunması sağlanmıştır. Fakat 2006’dan önce doğmuş ve kızamıkçıkla hiç karşılaşmamış 15 – 49 yaş arası kadınlar bu açıdan risk altındadır.