Çocuklara tasarruflu olmayı öğretmenin yolları
Küçük çocuklar anne babalarının davranışlarını takip ve taklit ederler. Bu yüzden çocuklara tasarruf öğretmek istiyorsanız onlara bu açıdan doğru örnek olmanız gerekiyor. Bu sadece tasarruf konusunda değil, her konuda geçerlidir aslında. Gerçi siz iyi bir rol model olmak için elinizden geleni yapsanız da çocuklar büyüdükçe, girdikleri ortamlar ve tanıdıkları kişiler çeşitlendikçe size hoş gelmeyen veya olumsuz özellikler edinebilirler. Ama bu sizi iyi örnek olmak konusunda elinizden geleni yapmaktan alıkoymasın.
Anne baba olarak ellerine geçen parayı idare edilebilen, tasarruflu bireyler olabilirsiniz ama bu çocuğunuzun da tasarruflu bir insan olması için yeterli değildir. Aynı zamanda çocuğunuzu ekonomik olmanın faydaları, kendi hayatına ve dünyaya olumlu etkileri konusunda ikna etmek durumundasınız. Dünyadaki doğal kaynaklar giderek azalıyor, çocuğunuz, gayrı ekonomik davranışlarıyla buna katkı yapacağını anlamalıdır. Ona tasarruflu bir insan olmaya çalışırken tek amacının sizi hoşnut etmek olmaması gerektiğini anlatabilmelisiniz. Ekonomik davranmanın kendi hayatına yapacağı olumlu etkileri açıklamalısınız. Dünyadaki kaynakların korunması onun geleceğini de, çocuklarının geleceğini de olumlu etkileyecektir; çocuğunuz bunu anlamalı ve bu bilinçle davranmalıdır.
Evdeki okunmuş kitapların, az kullanılmış kıyafetlerin ihtiyaç sahibi insanlara verilmesi ve çocuğun bu yapılanın farkında olması çocuğun tasarruf öğrenmesi açısından da, sosyal sorumluluk duygusu edinmesi açısından da faydalı olur. Kullanılmayan musluklar açık bırakılmamalı, damlatanlar tamir ettirilmeli, ampuller gereksiz yere açık kalmamalıdır. Çocuk bu davranışları kaydeder ve kendisi de öyle davranır böylece. Hala kullanılabilecek boydaki kurşun kalemlerini atmaması konusunda uyarın, kağıt israfı yapmamak konusunda da. Orman fotoğrafları gösterin, ağaçların güzelliğinden ve ne kadar gerekli olduklarından söz edin; onlardan yapılan ürünleri düşüncesizce harcamanın neden yanlış olduğunu anlatın.
Çocuklar sözlerden daha çok davranışlardan etkilenirler. Çocuklara tasarruf öğretmek isteyen yetişkinlerin kendileriyle çelişmemeleri önemlidir, bu çocuğun kafasını karıştırır. Çocuğunuza ekonomik davranmanın faydalarını anlatıp duruyorsunuz ama o sizin dişlerinizi fırçalarken, suyu kullanmadığınız halde açık bıraktığınıza tanık oluyor. Bu durumda verdiğiniz öğütlerin çocuk için pek bir anlamı kalmayacaktır tabii.
Anne ve babanın bu konudaki uyumları da çocuğun tasarruf bilincini etkiler. Ebeveynlerden biri bu konuda dikkatli, diğeri dikkatsiz ise çocuğun kafası karışır.
Ekmek ülkemizde özellikle değer verilen, ‘Nimet’ olduğu çok sık telaffuz edilen gıda maddelerinden biridir, buna karşın en çok israf edilen yiyecekler listesinde de başı çeker. Çocuğunuza bu konuda bilinç kazandırmak için gereğinden fazla ekmek almamaya dikkat edin ve bayatlamış, artık pek iştah uyandırmayan ekmekleri değerlendirmenin yollarını öğrenin. Bu yolları çocuğunuzla beraber uygularsanız daha da iyi olur. Bayat ekmeklerden yumurtalı ekmek vb. yiyecekler hazırlayabilirsiniz beraberce örneğin. Küflenmiş ekmekleri ıslatıp kuşlara verirseniz çocuğunuzda hem ekonomi yapma, ziyan etmeme duygusu, hem de hayvan sevgisi oluşması ihtimaline yatırım yapmış olursunuz.