Bebeklere Sebze Yemeyi Sevdirmenin 10 Yolu
Bebeğinize ek gıdalar vermeye başladığınızda bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Annelerin bu konudaki ortak kaygılarından biri sebzeleri sevdirme meselesidir. Çocuğunuza küçük yaştan itibaren sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak istersiniz, çok da faydalı ve mantıklı bir istektir bu ama hayata geçirilmesi her zaman kolay olmaz. Bebeklere sebze yedirmeyi sevdirmek için sabırlı olmak ve türlü yöntemler denemek gerekebilir.
1.Hafif Aromalı, Tatlı Sebzelerle Püre Hazırlayın
Bebeklerin çene kasları tam olarak gelişmemiştir ve bir şeyi ilk defa denedikleri zaman olumsuz tepki verebilirler. Bu yüzden sebze ve diğer ek gıdaları dikkatle, az miktarda ve bebeği zorlamayacak şekilde vermek gerekir. Açılışı havuç ve bal kabağı gibi aroması hafif, tatlımsı sebzelerle yapabilirsiniz. Bebeğin rahatça çiğnemesi için de bunları püre haline getirmelisiniz.
Ek gıdalara geçtiğiniz zaman başlangıcı sebzelerle yapın. Önce günde birkaç çay kaşığı sebze vererek tadına alışmasını sağlayın. Miktarı kademeli olarak arttırın ve zamanla günde yarım su bardağı sebze yemesini sağlamaya çalışın.
2.Sebzeleri Başka Yiyeceklerin İçine Saklamak İşe Yarıyor Gibi Görünebilir, Ama…
Bebeğinizin pek yüz vermediği sebzeleri keyifle yediği şeylerin içine saklamak sebze tüketmesini sağlayabilir ama bu uzun vadede iyi bir çözüm değildir. Büyüdüğü zaman bunu yapamayacaksınız, bu yüzden en iyisi sebzeyi açıkça, olduğu gibi yedirmeye çalışmaktır.
3.Peynir Eritmenin Etkisi
Üstüne eritilmiş peynir eklemek bazı sebzeleri daha lezzetli hale getirir, örneğin brokoliyi.
4.Bebeğin Ekşimiş Suratının Moralinizi Bozmasına İzin Vermeyin
Bir sebzeyi ilk verişinizde bebek suratını ekşitebilir. Bu alışık olmadığı bir tattır ve hoşuna da gitmemiştir. Bu yüzden moralinizi bozmayın, pes etmeyin. Suratınızı asmaktan ve kızgınlık göstermekten kaçının. Aksine keyifli görünün. Zaten halinden pek hoşnut olmadığı bir durumda siz de keyifsiz görünürseniz tepkisi daha da güçlenir.
5.Pes Etmeyin, Aynı Sebzeyi Tekrar Tekrar Önüne Koyun!
Bebeğin karnabahar yemeyi reddettiğini varsayalım; bu durumda “Onu da yemeyiversin” diyerek vazgeçerseniz hata yapmış olursunuz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bebeklere sebze yemeyi sevdirmek için mutlaka sabırlı olmak ve bu doğru yoldan çıkmamak gerekir. Sevmediği bir şeyin tekrar tekrar servis edilmesi durumunda bebeğin ona gösterdiği direnç azalabiliyor. Yemeyi reddettiği bir sebzeyi 1 hafta – 10 gün boyunca her gün önüne koyarak şansınızı denemeye devam edin.
6.Tabağını Bir Oyun Bahçesine Çevirin
Sunum önemlidir ve bebekler üzerinde tahmin edemeyeceğiniz kadar etkili olabilir. Yemesini istediğiniz sebzelerle figürler yaparak bu deneyimi bebeğiniz için eğlenceli hale getirmeyi deneyin.
7.Sebzeyi Sevdiği Yiyeceklerle Beraber Sunun
Çocuklara sebze yemeyi sevdirmek için çaba gösterirken sebzeyi tadı için sevdirmek önemlidir. Bu yüzden, sebzeyi başka şeylerin içinde kamufle ederek vermek yerine çocuğun tercih ettiği bir yiyecekle beraber sunmak gerekir. Balık, makarna gibi yemeklerin yanına bir parça da sebze koyun.
8.Günlük Menülerde Sebze Bulundurun Ve Siz De Sebze Tüketin
Aile sofrasında her gün bir çeşit sebze bulundurmaya özen gösterin. Ayrıca, ebeveynler olarak siz de mutlaka sebze yiyin. Çocukların yetişkinlerde tutarlılık ararlar. Anne – babasının da sebze yemesi (Veya kendisinden beklediği herhangi bir şeyi yapması) çocuk için önemlidir. Onun gözü önünde sebze tüketmek etkili bir teşvik etme yöntemidir.
9.Israrlı Ve Zorlayıcı Değil, Kararlı Davranın
Bu konuda taviz vermemeli ama bebeği zorlamaktan ve fazla ısrarcı olmaktan da kaçınmalısınız. Yemek seçmek bebekler ve çocuklar arasında oldukça yaygın bir problemdir ve üstesinden gelmek için hem sakin ve sabırlı, hem de kararlı davranmak gerekir. Gergin ve sıkıntılı yemek deneyimleri bebeğin yiyecekleri veya belli bir yiyeceği olumsuz şeylerle ilişkilendirmesine yol açabilir ve seçici yeme eğilimini pekiştirir.
Çocuğunuza baskı yaparak veya bir şekilde korkutarak belli bir sebzeyi yemesini sağlayabilirsiniz belki ama o sebzeyi yeme alışkanlığını kazanmasını sağlayamazsınız. Tabağındaki yemeği bitirmesini isteyin fakat onu bunun için haddinden fazla zorlamayın. Bu, özellikle çocuklar üzerinde hemen her zaman ters tepen bir yöntemdir.
10.Sebzeleri Fırında Pişirmeyi Deneyin
Sebzelerin çoğu tencerede pişirildiği zaman yumuşak ve soluk renkli bir hale gelir ve bu manzara özellikle küçük bir çocuğa hiç çekici gelmeyebilir. Havuç, kuşkonmaz, karnabahar gibi sebzeleri uygun şekilde fırınlamayı deneyin. Çıtır çıtır, altın renkli bir hal alınca daha cazip görünürler ve onları yedirmeniz kolaylaşabilir.